Everglades

Amerika második legnagyobb nemzeti parkja ez az óriási édesvizű mocsár. A szeminol indiánok egykori élőhelyét csak az 1800-as években kezdték el felfedezni a fehér bevándorlók. A hüllők, a moszkitók, a sűrű növényzet és a rengeteg csapadék nem tették vonzóvá a Dél-Florida közepét kitöltő mocsarat. Részben ennek köszönheti, hogy – még ha emberi beavatkozásokkal sújtva is, de – jó állapotban vészelte át a huszadik század első felét, mígnem 1947-ben 6100 négyzetkilométerét nemzeti parkká, majd a parkot három évtizeddel később az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

Az Everglades Nemzeti Park a turisták kedvelt úti célja. Ennek egyik oka, hogy a terület egyedi élővilága elképesztően gazdag, ráadásul nem csak dúskál a növény- és állatfajtákban, de ezek közt rengeteg a ritkaság, ami még vonzóbbá teszi. Sokféle páfrányt, broméliát, orchideát, mahagónifát, pálmafát és mocsáriciprust nézhetsz meg itt, de ennél is színesebb az állatvilág, aminek kócsagok, pelikánok, gólyák, flamingók adják a gerincét. Ezen túl nagy eséllyel futsz bele a parkban aligátorba, de láthatsz virginiai szarvast, párducot és akár még lamantint is vadon.

A népszerűség másik oka, hogy Everglades nagyon jól kiszolgálja a turistákat. A park területén nagyon komoly szolgáltató ipar állt rá a mocsárra kíváncsi utazók kiszolgálására.

everglades-mocsar

 

Programok Everglades-ben

Kempingezés: A park sem mindenhol vad mocsár. Egyes, sokszor csak túrázva vagy kajakozva megközelíthető területén találhatóak kempingek. Ezek a parkfenntartók felügyelete mellett működő kis táborok kiváló célpontjai egy jó sátrazásnak.

Shark Valley kilátója: Everglades kevés épített látnivalójának egyike. Egy magasan a mocsár fáinak lombja fölé épített kilátó ez, ahonnan tiszta időben tíz kilométerre is ellátni. Egy hosszú aszfaltút vezet ide, amin érkezhetsz bérelt biciklivel, gyalog, lóval, de egy kis villanyautók is hozzák-viszik itt a látogatókat.

shark_valley_kilato

Aligátorfarmok: Bár Floridában több helyen találsz showműsorokkal szolgáló aligátorfarmot, az Everglades Aligator Farm kimagaslik mind közül. Több mint kétezer aligátort és több kígyót láthatsz itt, komoly hüllős műsorokat nézhetsz.


Léghajós túrák: Airboatnak, azaz léghajónak hívják az itt használt légcsavaros hajókat. Ezek jellemzően 10-15 fős turistacsoportokat szállítanak; mélyen bemennek a mocsárba, ahol a túravezetők igyekeznek minél többféle állatot megmutatni.

Airboat Everglades

Ösvények: A park területén több tanösvényt, úgynevezett trail-t találsz. A néhol cölöpökön álló járdák, máshol kitaposott ösvények vezetnek a természetben.

Everglades